Zioła towarzyszą człowiekowi od wieków, były i są stosowane w medycynie ze względu na ich właściwości lecznicze. Pomagają na rozmaite dolegliwości, mogą być używane także w celach kosmetycznych. Zioła wspaniale nadają się do przyprawiania potraw, dzięki nim dania od razu stają się smaczniejsze i zdrowsze. Nawet jeśli ktoś nie ma własnej działki i nie może uprawiać roślin w przydomowym ogrodzie, to nic straconego. Możliwe jest przecież trzymanie ich w doniczkach. Staną się praktyczną dekoracją. Świeżo zerwane mają niezwykłe walory smakowe i zapachowe. W kuchni będzie pięknie pachnieć.
Jakie warto mieć zioła w ogrodzie?
Zioła w przydomowym ogrodzie to rewelacyjne rozwiązanie, bo można liczyć na piękne widoki i zapachy. Jest tak wiele opcji do wyboru, że każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Nawet przy ograniczonym metrażu zawsze można postawić skrzynkę na balkonie lub przynajmniej doniczki na parapecie. Ziołami są także pietruszka i szczypiorek, które idealnie nadają się do wzbogacenia rozmaitych potraw. Można też zdecydować się na rozmaryn, estragon, miętę, lubczyk, oregano, szałwię itd. Posadzenie ziół jest banalnie proste, wystarczy umieścić nasiona bezpośrednio w gruncie lub włożyć do doniczki kamienie, wsypać żwirek i ziemię uniwersalną. Najlepszym momentem na posianie ziół jest oczywiście wiosna. Jeśli ktoś chce mieć jak najszybciej własne rośliny, to może kupić sadzonki, gotowe rozsady w sklepie ogrodniczym.
Na jakie zdecydować się zioła do swojego ogrodu?
Rozmaryn to świetna opcja, szczególnie w przypadku dań mięsnych. Można dodawać go również do dipów, ziemniaków, sałatek, masła. Rozmaryn jest bardzo aromatyczny i ma mocny smak, dlatego nie można przesadzać z jego ilością, bo zdominuje danie. Godnym polecenia ziołem jest także melisa, która działa uspokajająco. Listki tej rośliny są jadalne, można je dodawać do sosów, zup, deserów, sałatek. Wspaniale nadają się także do zrobienia pysznej herbaty, prozdrowotnej nalewki. Melisa wpływa korzystnie na działanie układu pokarmowego i nerwowego. Wspaniale sprawdza się także oregano, czyli przyprawa idealna do serów, sosów, warzyw, omletów, owoców morza.
Jakimi warto zainteresować się ziołami?
W przydomowym ogrodzie warto mieć tymianek, który ma intensywny zapach, wspomaga pracę układu trawiennego. Wspaniale sprawdza się w przypadku dań mięsnych, bo dzięki niemu pokarm lepiej się trawi i nie zalega w jelitach. Dużą popularnością cieszy się bazylia, która jest szeroko stosowana w kuchni. Robi się z niej pesto, dodaje do sałatek, serów, pizzy. Nie można zapomnieć również o pietruszce, która obfituje w witaminę C i szereg innych mikroskładników. Działa zbawiennie na organizm, detoksykuje go, wzmacnia odporność. Pietruszkę można siać już wczesną wiosną, dobrze znosi chłód. Przyda się również szałwia, która posłuży zarówno jako przyprawa, jak i lecznicze zioło. Częstym wyborem jest także wieloletnia roślina w postaci mięty, którą używa się w kuchni, medycynie i kosmetologii. Nadaje się również jako dodatek do potraw i deserów, robienia naparów.